Circulariteit als positief perspectief
De circulaire economie is niet meer weg te denken. Met uppr helpen wij circulariteit tot het nieuwe normaal te maken. Samen met aangesloten locaties en een groot netwerk aan circulaire partners willen we een positieve boost geven aan de ontwikkeling en toepassing van circulaire producten en diensten.
Zo brengen we bij uppr circulariteit in de praktijk
We maken circulariteit tastbaar aan de hand van voorbeelden die kopieerbaar zijn. We wijzen daarbij liever niet met een vingertje naar wat 'niet goed' is, maar zoeken naar mogelijkheden om iedere dag een stap in de goede richting te zetten. En dat te versnellen. Wij hanteren een aantal principes waarmee we locaties actief stimuleren om hun operatie positief te ontwikkelen. We stimuleren een open dialoog en het aangaan van samenwerkingen met ons netwerk van circulaire partners.
Voorkom en reduceer gebruik
Even logisch als simpel: bedenk in je hele operatie wat je verbruikt en hoe dat minder én slimmer kan. Denk aan het voorkomen van transportstromen door grotere bestellingen en het gedeeld gebruik van faciliteiten als afvalcontainers.
By design al goed
Kies voor producten die zijn ontworpen en gemaakt om te worden hergebruikt, in welke vorm dan ook, zodat de levensduur wordt verlengd. Denk aan apparatuur waarvan je onderdelen eenvoudig kunt vervangen. En dus voor ook voor partners die diensten aanbieden om het te repareren, terugnemen, uit elkaar halen en nieuw leven inblazen.
Zonder einde
Maak waar dat kan gebruik van producten die je als geheel of in delen kunt hergebruiken, repareren en uiteindelijk volledig recyclen en er dus zo min mogelijk verloren gaat. Denk aan een bureaublad dat een nieuw leven krijgt als scheidingswand of een tapijt dat eenvoudig kan worden teruggenomen. Het is immers zonde om kostbare grondstoffen weg te gooien, laat staan te verbranden.
Gebruik centraal
Zet in op relaties en afspraken die gericht zijn op gebruik en niet zozeer het bezit van spullen. Hoe vaak kopen we nog een compleet nieuwe inrichting terwijl er producenten zijn die nu al 'lumen licht' of een 'fijn werkklimaat' verkopen. Je wilt immers een prettige werkomgeving en niet zo nodig een lamp of klimaatinstallatie in eigendom hebben.
Sociaal relevant en inclusief
Een product of dienst is tegenwoordig niet zoveel zonder de continuïteit van betrokken mensen. Als we koffie drinken gaat het ook over de sociale en economische vooruitzichten van koffieboeren in Ethiopië en werk- en leertrajecten voor sociaal kwetsbare groepen. Je kijkt dus verder dan alleen het product en de grondstoffen, je houdt ook rekening met de mensen die een product tot een succes maken.
CO2 neutraal of zelfs positief
Zet in op producten en diensten die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Gebruik schone bronnen en materialen die CO2 opslaan of voorkomen dat spullen de verbrandingsoven in gaan. Denk aan gebruik van windenergie, gebruik van restwarmte, biomassa als bouwmateriaal en houtskeletbouw.
Plek voor pioniers en trendsetters in de circulaire economie
C-Bèta in Hoofddorp is een circulair gerenoveerde hoeve uit 1855 op Schiphol Trade Park. Sinds 2018 is dit dé circulaire eventlocatie, ontmoetingsplaats en experimenteer plek om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Samen met een grote community wordt er gewerkt aan oplossingen om de vertaalslag te maken naar circulaire producten, diensten en innovatieve businessmodellen. Niet alleen voor de eigen hoeve, maar vooral ook als voorbeeld voor de hele wereld van bouw, renovatie en inrichting.
Voor organisaties die hun relaties en collega’s willen inspireren als ook andere locaties die willen voelen en proeven van wat er allemaal al kan. Zo is C-Bèta ook host voor diverse inkomende handelsmissies en aanjager van de Week van de Circulaire Economie. Neem vooral contact op met Marleen Smid om te zien wat er voor jouw organisatie of locatie allemaal kan.
Meer van C-BètaDuurzaam vergaderen in Maartensdijk
Bij Buitenplaats Maartensdijk draait alles om een gastvrije ontvangst in een duurzame omgeving. Met de verbouwing in 2021 en restauratie begin 2022 is in werkelijk alles nagedacht over circulariteit. Zo is er veel materiaal hergebruikt en wordt gewerkt met materialen van partners als Interface, i-Did en Vepa. Het plaatje wordt helemaal compleet gemaakt door ook circulaire producten en diensten in te zetten van bijvoorbeeld Moyee, KRNWTR, Circular Green en Van de Bron.
Deze locatie neemt daarmee niet alleen de verantwoordelijkheid die zo belangrijk is, het is vooral ook inspirerend bezoekers te laten ervaren hoe dichtbij en hanteerbaar de circulaire economie is. Neem vooral contact op met Hella van Zijtveld om te zien wat er voor jouw organisatie of locatie allemaal kan.
Meer van Buitenplaats MaartensdijkSamen werken aan een duurzame toekomst
We zijn doorlopend in gesprek met locaties en circulaire partners. We verbinden partijen en helpen graag tot het zetten van concrete stappen. Zo helpen we locaties hun circulaire kansen in beeld te brengen en leggen we de link naar circulaire partners. Tegelijkertijd zijn we continu in contact met producenten en dienstverleners van circulaire producten en diensten en slaan we de brug naar locaties die aan de slag willen.
Nooit meer iets van uppr missen?
Schrijf je in voor onze uppr updates.